Ser man till den svenska byggsektorn så har den under flera, flera år haft en väldigt gynnsam resa. Byggandet i Sverige har varit stort och i de större städerna har det skett en boom vad gäller exempelvis fastigheter.
De större byggbolagen har kunnat tälja guld med fällkniv - och detta har också runnit nedåt då många mindre byggföretag fått ta del av kakan och kunnat ta på sig uppdrag som exempelvis underleverantörer.
Så ser de största utmaningarna ut
Utöver detta har man även sett att det privata byggandet ökat markant. Fler och fler privatpersoner har, tack vare en stark krona och en låg ränta, kunnat bygga nya hus och samtidigt också unnat sig att renovera och bygga ut befintliga sådana. Allt hänger ihop, men tyvärr syns detta även i sämre tider - och en sådan befinner vi oss definitivt i just nu.
Det finns en rad utmaningar för svenska byggföretag att hantera under år 2025 och branschen är långt ifrån förskonade från den turbulens som råder i omvärlden samt det faktum att vi i Sverige är inne i en rejäl lågkonjunktur. Här nedan följer några av de utmaningar vi kan peka på:
- Materialkostnader. Priserna på stål, trä och betong är fortsatt höga och detta i kombination med leveransproblem skapar stora svårigheter för hela byggsektorn. Tillgången på råvaror har också blivit sämre - vilket ytterligare spär på redan höga kostnader.
- Kompetensförsörjning. Kvalificerade hantverkare, ingenjörer och arbetsledare är en bristvara - och konkurrensen mellan de som finns driver dessutom upp lönerna. Det får många mindre byggföretag att duka under. Samtidigt finns också ett stort behov av att kunna erbjuda personalen möjligheter till vidareutbildning. Det saknas dels många sådana möjligheter, men även pengar för att kunna sätta sin personal i skolbänken igen.
- Högre krav. Man ser att olika regelverk vad gäller miljö, säkerhet och energi skapar utmaningar för många företag i byggbranschen som har svårt att möta dessa utan att kostnaderna eskalerar. Exempelvis inköp av maskiner och utrustning kostar extremt mycket pengar och är tuffa satsningar att ta, men där man ställs mot en vägg och kan tvingas till det. Reglerna är bra, men de ställer också höga krav på investeringar.
- Höga räntor. Räntorna försvårar satsningar och investeringar. Större projekt får svårigheter att hitta finansiärer och investerare - och detta rinner också nedåt och drabbar mindre och medelstora byggföretag. Konkurrensen om de projekt som finns ökar och upphandlingarna blir tuffare.
Andra inlägg
- Bygga spa i stugan - förvandla semesterhemmet till en lyxig tillflykt
- Ombyggnad av hotell
- Bygga om ett k-märkt hus – detta gäller
- Bygglov för tillbyggnad
- Energiåtgärder | Tillägsisolering och andra energisnåla lösningar
- Hyresgästanpassning Stockholm
- Friluftsbad - regler, definition, bygglov
- Intresset för mindre lägenheter ökar
- Vad är inmätning och hur går det till?