Att ha en stuga är att ha en plats för själslig rekreation och för återhämtning. I synnerhet om man bor i en storstad så blir sommarstugan en plats där man kan bege sig för att varva ner och för att ladda sina batterier.
Det finns emellertid också ofta än mer potential för detta och i den här texten ska vi titta närmare på en förvandling av en sommarstuga som många idag valt att göra. Man bygger ett spa i stugan och får, genom detta, ytterligare en dimension av lugn och ro i livet.
Det vi ska göra här nedan är att samla några snabba tips och råd kring detta - och ge dig en enklare väg fram till ett lyxigt spa i din stuga. Enligt följande:
- Planera. Det absolut viktigaste är att du först och främst planerar kring vad du vill uppnå. Vilka måsten finns - och vad kan du tänka dig att stryka? Är det en bastu som blir prio ett, eller handlar det om en badtunna - eller kanske både och? Att bygga exempelvis ett attefallshus som komplement och inreda detta med bastu, med en relaxavdelning och med allt annat som fullbordar definitionen av ett spa är ett gångbart alternativ, men givetvis också en kostnadsfråga. Det senare inkluderas också i den här punkten: hur mycket är du beredd att betala - och hur pass mycket kan du göra på egen hand?
- Nyttja naturen. Oavsett om det handlar om en sommarstuga eller en stuga som används vintertid - och som ligger i exempelvis fjällen - så bör man försöka integrera naturen i byggnationen. En bastu i fjällen är lite av ett måste och att denna exempelvis kan vetta mot skogen ger en mäktig, nästan andäktig, upplevelse - i synnerhet under sena kvällar. Samma sak om du har turen att ha din stuga i närheten av en sjö. Att basta och sedan ta ett dopp i vattnet, det är en dröm. Planera för detta och se till att skapa exempelvis en gång från bastu till vatten om den möjligheten finns.
- Professionell hjälp. Du kommer att behöva professionell hjälp i någon mån och då i synnerhet av en behörig elektriker - som du måste anlita för eldragning och olika installationer. Om det handlar om att dra vatten och avlopp så bör du anlita en rörmokare för detta. Glöm ej heller bort att etablera en kontakt med byggnadsnämnden i kommunen och se över om du behöver bygglov för projektet.
- Naturliga material. Nästan oavsett hur du ska använda ditt spa så blir naturliga material en detalj att sikta på. Bjud - som vi nämnde ovan - in naturen. Inred med trädetaljer, med natursten och med mycket växter och du skapar en plats där det naturliga lugnet infinner sig direkt. Det är dessutom mer hållbart och bra för miljö och klimat.
Andra inlägg
- Ombyggnad av hotell
- Bygga om ett k-märkt hus – detta gäller
- Bygglov för tillbyggnad
- Energiåtgärder | Tillägsisolering och andra energisnåla lösningar
- Hyresgästanpassning Stockholm
- Friluftsbad - regler, definition, bygglov
- Intresset för mindre lägenheter ökar
- Vad är inmätning och hur går det till?
- Vad är en MKB (miljökonsekvensbeskrivning)?